Jak uzyskać pobyt czasowy w Polsce po rejestracji tu spółki z o.o. ?

Artykuł stanowi poradę dla osób, które nie są Polakami, ale chcą do Polski się przenieść
np. z Ukrainy, Białorusi, Chin, Indii czy z jakiegokolwiek innego kraju.
Artykuł dostępny jest oczywiście także w sekcji naszego serwisu, pisanej w języku angielskim.
Zalecane jest przenieść się do Warszawy, gdyż jest to miasto o największych możliwościach adaptacyjnych dla nowych jego mieszkańców, co udowodnili już mieszkańcy wszystkich regionów Polski.

Autorem poniższego artykułu zamówionego przez wirtualne biuro
jest Radca Prawny Jakub Bonowicz.


Jeśli potrzebujesz pomocy prawnej, skontaktuj się przez ten formularz :
ZADAJ PYTANIE RADCY PRAWNEMU



Jak uzyskać pobyt czasowy w Polsce mając tu spółkę z o.o. ?

Polska jest atrakcyjnym miejscem do życia dla osób spoza jej granic, w szczególności granic wschodnich. Nasz kraj oferuje stabilne warunki polityczne i ekonomiczne, sprzyjające warunki inwestycyjne
i ciągle relatywnie niskie koszty utrzymania ( w porównaniu do innych krajów europejskich ).

Jeśli są Państwo zainteresowani :

- rozpoczęciem biznesu w Polsce ( w szczególności w formie spółki z o.o. )
- otrzymaniem wizy pobytowej dla Państwa i Państwa rodziny
- otrzymaniem pozwolenia na pobyt czasowy lub stały

to możemy Państwa przeprowadzić przez cały proces, a w szczególności :

- założenie spółki z o.o.
- załatwienie wszystkich formalności w tym urzędowych ( Urząd Skarbowy, KRS, Urząd Statystyczny, otwarcie konta bankowego, księgowość )
- procedura przyznania wizy ( pomoc w prawidłowym wypełnieniu wniosku o wizę )
- procedura przyznania czasowego prawa pobytu ( pomoc w prawidłowym wypełnieniu wniosku, złożenie wniosku, ustalenie załączników do wniosku, reprezentacja Państwa w urzędach ).

Jakie warunki trzeba spełnić, by uzyskać prawo czasowego pobytu w Polsce ?

1. Posiadać w Polsce biznes, zarządzać nim, pracować ( najprostszym sposobem spełnienia tego wymogu jest bycie członkiem zarządu lub prezesem spółki z o.o. ).
By zarejestrować spółkę z o.o. nie trzeba ani przyjeżdżać do Polski, ani nie trzeba mieć wizy wjazdowej do Polski !!!
Rejestracja spółki z o.o. może być wykonana z pomocą polskiego radcy prawnego przez internet.

2. Należy mieć ubezpieczenie zdrowotne ( w ZUS lub prywatne ). Ubezpieczenie zdrowotne w ZUS nabywa się zatrudniając się we własnej spółce z o.o.

3. Należy mieć trwałe i regularne dochody pokrywające koszty życia w Polsce. Dochód może być uzyskiwany na przykład jako wynagrodzenie ze spółki z o.o. dla członka / prezesa zarządu spółki.

Miesięczny dochód powinien być wyższy niż 542 PLN, co stanowi jedynie 135 euro.

4. Należy mieć miejsce pobytu w Polsce. Nie trzeba kupować własnej nieruchomości. Wystarczy posiadać umowę najmu nieruchomości mieszkalnej.

5. Państwa firma / spółka powinna mieć wystarczająco dużo środków finansowych na koncie bankowym, by spełniać warunek jej funkcjonowania. Oznacza to, że jej dochód w danym roku powinien spełniać następujące kryterium. Spółka ma mieć zdolność finansową do zatrudnienia minimum dwóch pracowników ( polskich, z Unii Europejskiej lub zagranicznych ) przez 12 miesięcy zakładając ich dochód na poziomie średniego dochodu w województwie, w którym spółka ma swoją siedzibę.

Dowodem na sprostanie temu warunkowi może być na przykład wyciąg bankowy spółki ukazujący środki na ten cel.

Jeśli macie Państwo dalsze pytania lub jesteście Państwo zainteresowani rejestracją
biznesu / spółki w Polsce, otrzymaniem wizy wjazdowej lub prawa do pobytu czasowego prosimy pisać przez poniższy formularz.

ZADAJ PYTANIE RADCY PRAWNEMU

Radca prawny odpowie w języku polskim lub angielskim.